četvrtak, 12. ožujka 2015.

10 namirnica koje će ubrzati topljenje masnog tkiva


Da raščistimo odmah na početku, ne postoji nijedna namirnica na svijetu koju ćete jesti i - gubiti kilograme. Niste ih preko noći dobili, ne možete ih preko noći ni izgubiti. Nažalost.
No, postoje namirnice koje svojim sastavom potiču procese u organizmu koji potiču brže topljenje masnoga tkiva, ali i uz njih morate imati uravnoteženu prehranu i baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti.
Evo namirnica koje preporučujemo da uvrstite na svoj meni kako biste organizmu olakšali procese korištenja masnoga tkiva za energiju:

1. Avokado

Avokado
Aktivni sastojci: zdrave masti i manoheptuloza.
S visokim udjelom zdravih monozasićenih masti, koje neće u tijelu biti pohranjene kao masnoće, avokado je odlična namirnica za gubitak masnoga tkiva ako se ugljikohidrate u prehrani zamijeni njime. Dodatno, avokado sadrži šećer manoheptuloze, koji je povezan s smanjivanjem oslobađanjainzulina jer je višak inzulina direktno povezan s taloženjem masnog tkiva. Održavanje normalne razine inzulina može značiti i manje masnoga tkiva.
Prijedlog konzumacije: Istiskajte polovicu zrelog avokada vilicom. Dodajte pola rajčice izrezane na kockice. Poškropite s pola limuna (ili limete) i dodajte soli i papra, po želji. Ubacite sve zajedno u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Mažite na rižine ili integralne (neslane) krekere.

2. Čili papričice

Čili papričice
Aktivni sastojak: kapsaicin.
Kapsaicin kojeg imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition utvrdila je da kapsaicin jača metabolizam, ali i može smanjiti osjećaj gladi i povećati osjećaj sitosti.
Prijedlog konzumacije: Umiješajte pola šalice soka naranče, dvije žlice maslinovog ulja i jednu narezanu čili papričicu te napravite marinadu. Uzmite pileća prsa i namažite ih marinadom te ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena (može i do 24 sata). Pripremite na gril tavi bez korištenja dodatnih masnoća.

3. Jaja

Jaja
Aktivni sastojci: proteini i zdrave masti.
Znanstvenici sa Sveučilišta Saint Louis u američkoj saveznoj državi Missouri dokazali su u studiji da ispitanici koji su za doručak dobivali 2 jaja ističu osjećaj sitosti duže tijekom dana te jedu manje za ručak, od skupine ispitanika koja je jela doručak koji nije sadržavao jaja. Nutricionisti ističu da se jede cijelo jaje: žutanjak obiluje zdravim mastima, vitaminima A, D i E, a i većina proteina iz jajeta nalazi se upravo u žutanjku.
Prijedlog konzumacije: Uzmite šaku svježeg špinata i narežite ga na trakice. Bacite špinat na tavu koju ste prethodno zagrijali i dodali joj vode da prekrije dno. Umutite dva jaja i prelijte špinat nakon što je lagano omekšao. Miješajte kajganu dok ne dobije željenu čvrstoću.

4. Đumbir

Đumbir
Aktivni sastojak: gingerol.
Popularan u istočnjačkim kuhinjama, a nasreću sve popularniji i kod nas, đumbir potiče metabolizam na dva načina: povećava mišićnu potrošnju kisika što rezultira većom potrošnjom kalorija te povećava proizvodnju mliječne kiseline koja povećava proizvodnju hormona rasta, a koji povećava količinu masnih stanica koje se ispuštaju iz "spremnika" i koriste za energiju.
Prijedlog konzumacije: Ogulite i narežite na sitno komadić svježeg đumbira. Pomiješajte s češnjakom i svježim povrćem kojeg ste prethodno također nasjeckali na sitno: svježa paprika, tikvica i sl. Dodajte žlicu maslinovog ulja. Poslužite uz omiljeni izvor proteina poput bijelog mesa ili ribe.

5. Grejpfrut

Grejpfrut
Aktivni sastojak: naringin.
U studiji u kojoj je ispitanicima davano pola grejpfruta svakodnevno, bez drugih intervencija u njihovu prehranu, rezultat je bio iznenađujuć: nakon 12 tjedana prosječni gubitak kilograma je iznosio gotovo 2 kilograma. Grejpfrut sadrži supstancu naringin, koji potiče topljenje uskladištenih masnih stanica. Osim toga, grejpfrut sadrži likopen, vitamine A i C te vlakna.
Prijedlog konzumacije: Ogulite pola grejpfruta i očistite kriške od kožice. Ubacite grejpfrut u blender, dodajte mu par listića svježeg bosiljka i par kockica leda. Smiksajte i uživajte!

6. Zeleni čaj

Zeleni čaj
Aktivni sastojci: epigalokatehin galat (EGCG) i kofein.
Dok je kofein poznat po svojem fat-burning efektu, u zelenom čaju on zapravo nije njegovo najjače oružje u borbi protiv masnih stanica: EGCG, fitokemikalija u zelenom čaju koja zelenom čaju daje niz zdravstvenih benefita, povećava metaboličku stopu i pojačava proces topljenja masnog tkiva.
Prema studiji koju je objavio American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija četiri šalice zelenog čaja na dan pomogla je ljudima da u osam tjedana izgube 3 kilograma.
Prijedlog konzumacije: Pomiješajte dvije šalice zelenog čaja s pola šalice soka grejpfruta i jednom šalicom vode. Dodajte leda po želji. Smiksajte i pijte tijekom dana.

7. Nar (šipak)

Nar (šipak)
Aktivni sastojci: antioksidansi.
Postoji li bolja reklama za nar od činjenice da ovo voće i do 300 puta bolje štiti dušični oksid (NO) u tijelu. A upravo je NO povezan s procesima topljenja masnog tkiva!
Prijedlog konzumacije: Pomiješajte mjericu proteina sirutke s čašom 100%-tnog soka od nara. Dobili ste savršen pre-workout!

8. Špinat

Špinat
Aktivni sastojci: glutation, alfa lipoična kiselina, vlakna.
Šalica kuhanog špinata sadrži 41 kaloriju i dva snažna detoksifikacijska sastojka: glutation i alfa lipoičnu kiselinu, zajedno s u vodi topivim vlaknima koja pomažu smanjenju LDL ("lošeg") kolesterola iz vašeg probavnog trakta.
Prijedlog konzumacije: Ubacite šaku špinata u blender zajedno sa sokom cijeđene naranče. Dodajte po želji kockica leda i smiksajte. Uživajte u zdravom smoothieju.

9. Losos

Losos
Aktivni sastojak: omega-3 masne kiseline.
Omega-3 masne kiseline u lososu su tako snažne da mogu pojačati procese topljenja masnog tkiva, a usporiti procese nakupljanja masnog tkiva, zadržavajući zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Prijedlog konzumacije: Losos operite i osušite papirnatim ubrusima. Naranču dobro operite i osušite prije ribanja kore. Zagrijte gril tavu i pecite svaku stranu lososa 1/2 do 1 minute. Napola pečen losos stavite na stranu sa kožicom na pleh s papirom za pečenje. Pospite losos narančinom korom i pecite u zagrijanoj pećnici još desetak minuta.

10. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice
Aktivni sastojci: polifenoli.
Vaše tijelo koristi dvaput više kalorija da bi razgradilo i probavilo cjelovite žitarice (posebno one bogate vlaknima poput zobenih pahuljica i smeđe riže) nego procesuiranu hranu.
Prijedlog konzumacije: Zagrijte 2dl vode, dodajte 50 grama zobenih i malo cimeta. Miješajte dok smjesa ne postigne željenu gustoću. Izlijte u zdjelicu, a kad se malo ohladi dodajte pola mjerice proteina sirutke i promiješajte.

Nema komentara:

Objavi komentar